Line Grøn 2
Line Grøn 2

"Line Grøn" af Nina Rafael

21.02.17
Bibliotekar Tine Gitz Lundsgaard anbefaler bogen Line Grøn til de 10-13 årige

Denne stjernebeklædte bog er en skøn læseoplevelse. 

Vores hovedperson, Line, er 13 år, og svær ikke at forelske sig i. Hun bor på en stor græshøj i nr. 12 og døren er græsgrøn - deraf efternavnet Grøn.

Familien består af far Bjørn med rare øjne, mildt temperament og meget syngende. Mor hedder Ursula og er socialrådgiver i et fængsel. Hun tror på engle og er meget talende.

Først troede forældrene ikke, at de kunne få børn, så storebror Tor på 15, er miraklet fra Jylland, der blev adopteret som helt spæd. Derefter kom babyerne helt af sig selv, Line på 13 og lillesøster Maj på 7 år.

Line er bedste venner med Sille og Sander. De kommer igennem en del både sammen og på tomandshånd, selvom det ikke altid er så let at være et trekløver. 

Da Line blev født, havde hun en tvillingebror, Aske, som døde under fødslen. På meget fin og udramatisk vis bliver båndet og kærligheden til tvillingbroderen vedligeholdt gennem dagbogen ”Tytten”. Livet forandres dog for Line, da hun og Maj en dag skændes på bagsædet af bilen (som fastspændte børn i biler nu gør) og Maj kommer til at smide dagbogen ud af vinduet. Grædende og fortvivlet kan Line bare se til, at siderne bliver kørt over og forsvinder i horisonten.

Relationen til Aske vedligeholdes herefter gennem tale. Aske er en slags ”gud” man kan fortælle alting til. Og der er meget at fortælle fra Lines liv.

Hendes farfar har et fantastisk sted i Sverige, som de kalder farfars ø. En sejltur i farfars kano tager dog næsten livet af Tor og Line, da det blæser op og de ryger i det iskolde vand. Men oplevelsen gør dem også stærkere sammen.

Med klassen skal de på lejrskoletur til Bornholm, og Line glæder sig helt vildt. Hun undrer sig over, at bedsteveninden Sille ikke virker så begejstret - nærmest ked af det. Om aftenen stikker hun af, og Line finder hende alene på den iskolde badebro og hendes verden er i forandring. Silles forældre skal skilles! Det betyder også en flytning og deres venskab kommer på nye prøvelser.

En dag, da Line som sædvanligt har problemer med matematikken, kommer storebror Tor som sendt fra himlen. Han lover at hjælpe hende, hvis hun kan overtage pladsen som sangerinde i hans band… Puha, det er en stor mundfuld, men Line kaster sig ud i det og møder samtidigt sin første forelskelse i Isak.

Det er en smuk, velskrevet bog man flyver igennem og vækker mange minder fra egen barndom uden ipads og særlig meget opsyn.

Stemningen i bogen minder mig om bøgerne om ”Karla og Katrine” af René Toft Simonsen: god hverdag/venskabshistorie, hvor tiden bare forsvinder og livet nogle gange føles stort og uoverskueligt. 

Den egner sig rigtig godt til højtlæsning ca. fra 4. klasse og selvlæsning ca. fra 6. klasse.

Bogen sidder stadig i kroppen på mig og jeg venter spændt på en efterfølger.

Materialer