"Pigen der kunne tale med hunde" af Kim Leine

Savner du et tip til en god højtlæsningsbog? Børnebibliotekar Tine Lundsgaard anbefaler Kim Leines nye børnebog, ”Pigen der kunne tale med hunde”, som er en smuk og rørende fortælling fra Grønland.

Sofie bor i en bygd i Grønland med sin far, mor og storebror. Hun elsker hunde og leger ofte med dem.

I legen forvandler hun dem til farlige drager og slås med dem. Bagefter forvandler hun dem igen til hunde, når hun siger ”hund” og ”drage” baglæns. Familien er inviteret til fødselsdag i bygden hos Nuga (som betyder lillebror på Grønlandsk). Han får blandt andet en hundehvalp i fødselsdagsgave.

Åh, lykken er en hundehvalp og det, som Sofie ønsker sig allermest. En af Nugas slædehunde har fået hvalpe, og Sofie er ved at sprænges af længsel efter at kramme dem. Hendes mor og de andre voksne advarer hende. Vær nu forsigtig, det er slædehunde, ikke kælehunde. Ja ja, siger Sofie, hun er helt rolig, for hun kan nemlig tale hundesprog.

Godt nok virker hundemor lidt bister da Sofie nærmer sig, men hun forklarer, selvfølgelig på hundesprog, at hun ikke vil ungerne noget ondt. Desværre forstår hundemor det ikke rigtigt. I hvert fald slås hun voldsomt med Sofie, som bliver bidt, imens alt bliver rødt og gør ondt. Hun suser nu over isen, videre i båd og det skal gå stærkt – de skal frem til sygehuset så hurtigt som muligt. Meget smukt og enkelt beskriver Kim Leine turen, hvor hun svæver mellem liv og død, og den hvide sne bliver blandet med det røde blod.

Så kommer dagen hvor Sofie selv har fødselsdag og fylder 7 år. Hun glæder sig til at få gæster. Af mor og far får hun en dukke og en eventyrbog både på dansk og grønlandsk. Hendes ven Nuga lader vente på sig. Hvor bliver han af? Pludselig kan hun se ham komme i det fjerne med favnen fuld af garnnøgler - eller er det hundehvalpe?

Kim Leine er mest kendt for sine velskrevne, gode, rå voksenromaner, men han er bestemt også dygtig til den yngre målgruppe. Han skriver direkte, poetisk og nærværende som få. Kærligheden til Grønland skinner tydeligt igennem hele bogen, og de meget smukke illustrationer og dejlige farver og udtryk er med til at understrege det. ”Pigen der kunne tale med hunde” er en meget smuk og rørende bog, som går ind under huden. Kim Leine har tidligere skrevet ”Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden” til sin søn, og denne og er tilegnet hans hundeglade datter.

Hvis man har læst ”Kalak” vil man måske kunne genkende episoden, som denne fine billedbog handler om.

Af Tine Gitz Lundsgaard, Tårnby Kommunebiblioteker

Dansk