"Rotten ringer ud" af Morten Dürr

02.05.17
Bibliotekar Jeanette Jensen anbefaler "Rotten ringer ud" af Morten Dürr

I "Rotten ringer ud" møder vi drengen Viggo, der allerede fra starten af bogen er i en værre kattepine. Han er nemlig kommet til at dræbe psykopaten fra 9. klasse - Tobys - hvide rotte og nu vil Toby have hævn! 

Som historien skrider frem, er det imidlertid langt fra Viggos eneste problem. Faktisk hober problemerne sig op efter, at Viggo overtales af skolens smukkeste pige, Julie, til at hjælpe sig med at høste stemmer til elevrådsvalget samme dag. Dette er et problem i sig selv, da Viggo allerede havde lovet sin gode veninde - og Julies modstander - Linea det samme. Men Viggo kan ikke modstå Julies løfte om at gå i biografen med ham, hvis han hjælper hende. 

Med udsigt til en biograftur med Julie kaster Viggo sig ind i kampen om at vinde stemmer til hende. Det bringer ham bl.a. i kontakt med et fodboldhold, som lover at stemme på Julie, hvis Viggo skaffer deres elskede, gyldne bold - signeret af Zlatan - tilbage fra den frygtede pedel, Kældermanden. Bolden har Kældermanden imidlertid allerede givet til Rotte-Toby - så nu er gode råd dyre! Gennem bogen roder Viggo sig ud i flere og flere problemer i jagten på stemmer til Julie. Samtidig er han i et dilemma i forhold til sin gode veninde, Linea, som han jo også har lovet at hjælpe med at skaffe stemmer. Hvordan det hele ender afsløres ikke her. Men bogen indeholder alle de klassiske elementer fra bøger om større børn: loyalitetskonflikt, forelskelse, frygt og problemer. Lige som vi kender det fra mange andre gode børnebøger, som f.eks. Ole Lund Kierkegaards "Gummitarzan".

Bogen er velegnet til højtlæsning fra 6 år og selvlæsning fra ca. 8 år (bogen har lix 22 - læs evt. mere om lixtal her).

Forfatteren, Morten Dürr, der i øvrigt kommer fra Amager, skriver både bøger for børn og voksne og modtog så sent som i marts tegneserieprisen Claus Deleuranprisen for "Årets bedste tegneserie 2016" sammen med tegneren Lars Horneman. Prisen blev givet for tegneserien Zenobia. Ved samme lejlighed modtog Morten Dürr sammen med tegneren Lars Gabel prisen for "Bedste danske debutant 2016" for deres graphic novel "Vand til blod".

Materialer