udvalgte dagbøger

Kære dagbog...

28.07.23
Se eksempler på interessante dagbogsudgivelser - og bliv inspireret til selv at gå i gang med at skrive.

Dagbogen er en ret speciel litterær genre. Den er i udgangspunktet helt privat. Noget, du skriver til dig selv for at forstå dig selv. Det kan være en måde at huske rejser, milepæle og gode minder, eller det kan være en måde at bekende dine hemmeligheder og lette dit hjerte.

Og fordi dagbogen per definition indeholder datoer, giver den en unik kortlægning over de livsperioner, den strækker sig over. Ellers er formen for dagbogen fuldstændig fri, og den kommer derfor i mange udgaver, som du kan se eksempler på herunder.

Skriv til dig selv

Dagbogen kan mere end at holde på en teenagers hemmeligheder. Du kan skrive dagbog for at bearbejde tanker og følelser, undersøge dine behov og ønsker - og i det hele taget forstå dig selv bedre og træffe bevidste valg i dit liv. Her er nogle bøger, der kan inspirere dig til at komme i gang. 

Historiske dagbøger

En af verdens mest kendte dagbøger tilhørte den unge jødiske pige Anne Frank. Hun skrev dagbog fra familiens skjulested i et baghus i Amsterdam fra 1942-1944. Da dagbøger er dybt personlige, kan de ikke stå alene som historiske kilder, men de kan give et meget særligt og ufiltreret indblik i, hvad mennesker har tænkt, følt og oplevet op igennem historien. 

Samtidens tendenser i dagbogsformat

Metoo, fertilitetsproblemer eller refleksioner fra vandreturen. Disse bøger sætter fokus på et samfundsrelevant eller almenmenneskeligt emne med dagbogen som ramme.

Teksterne kan sagtens være skrevet med tanke på udgivelse frem for i en privat dagbog, men tekster og datoer kobles sammen i udgivelsen - ligesom sproget og formen måske er mere uformel. Derfor kan det stadig opleves som at læse et andet menneskes dagbog, hvilket kan give fortælingerne en mere rå og ærlig karakter. 

Forfatterens dagbog

Det er ikke så overraskende, at forfattere har en tendens til at skrive dagbog. Og dagbogen kan virkelig være en spændende og anderledes indgangsvinkel til at forstå et forfatterskab og personen bag.