Tårnbys faglitterære læsefællesskab: Søvn

01.09.21
Læs med og bliv klogere - hver måned. Hver måned læser vi om et nyt emne, og nu gælder det om at holde sig vågen, for i denne måned læser vi om søvn. Vil du læse med?

Når vi kommer sovende til det
En tredjedel af livet?! Så lang tid bruger vi gennemsnitligt på at sove. På en aktivitet hvor vi, i modsætning til når vi er vågne, kun kan lave en ting, nemlig sove. Men mens vi sover sker der en masse reparationsarbejde i krop og sjæl, så selvom vi undertiden kan synes, at vi eller fx nogle teenagere vi kender, sover livet væk, så er det nok slet ikke så tosset, det der soveri. Søvn gavner vores evne til at huske (i forlængelse af forrige måneds tema om erindring…) og gør os mere mostandsdygtige over for fx forkølelse, ligesom vi får mere ud af en eventuel vaccine. Ikke mindre interessant i disse tider. Sportsmand og supersprinter Usain Bolt kalder søvn for intet mindre end det vigtigste element i hans træning.

Godnat og sov godt - forhåbentlig
Men mange sover ikke særlig godt. Denne måneds tænkepauseforfatter og søvn-psykolog Christine Parsons gennemgår både en række problemstillinger og giver forslag til, hvor man kan begynde sin jagt på en bedre søvn. Fx ved at gentage for sig selv, når man ligger i sin seng og ikke kan sove: ”prøv at holde dine øjne bare en lille smule længere”. Eller hvis dit problem er snorken – enten din egen eller en du sover i nærheden af – så beviste et hold schweiziske søvnforskere i 2017, hvordan både snorken og søvnapnø (vejrtrækningsbesvær om natten) kan mindskes betragteligt ved at spille på didgeridoo, som er et australsk blæseinstrument…Hvis du også synes det lyder liiiidt mærkeligt så læs mere i Tænkepausen (på side 49) eller i denne artikel (på engelsk).

Hvad synes du? 

Hvad synes du? Og har du lyst til at dele dine tanker? Læsefællesskabet handler om at læse og om at blive klogere – sammen og hver for sig. Hvis du har lyst til fortælle om en bog du har læst, om en bog vi andre skulle læse eller noget helt tredje om emnet så benyt dig af kommentarsporet allernederst på siden. Husk, at du skal være logget ind med de oplysninger du plejer at bruge, når du bruger hjemmesiden og biblioteket.

God læselyst fra os, som stadig holder os vågne.

I vores faglitterære læsefællesskab tager vi hver måned fat på et nyt emne. Tænkepause-bogen fra Aarhus Universitetsforlag danner udgangspunkt for vores læsning, og hvis du har lyst til at læse mere eller til at læse om andre aspekter af emnet, plukker du efter behov og lyst fra titellisten nedenfor.

Det kræver ingen tilmelding at læse med, og du deltager efter behov, lyst og tid fra måned til måned. Du kan følge med i månedens emne og bøger via bibliotekets nyhedsbrev, her på hjemmesiden eller på biblioteket, hvor vi hver måned præsenterer emne og titel.


 

Materialer