Køkultur og samfundssind under folkestrejken i 1944. Foto: Tårnby Satds- og Lokalarkiv, B1758
Køkultur og samfundssind under folkestrejken i 1944. Foto: Tårnby Satds- og Lokalarkiv, B1758

Hamstring

02.04.20
Under folkestrejken i 1944 udviste mange danskere samfundssind og medmenneskelighed over for dem, der ikke kunne skaffe sig fornødenheder. Der blev set meget skævt til dem, der havde hamstret til sig selv - og endnu mere til dem, der tjente på at sælge det hamstrede videre.

Hamstring

Under Anden Verdenskrig blev der udsted rationeringsmærker, så hamstring og svimlende fødevarepriser kunne undgås. Erfaringerne var hårdttjente fra Første Verdenskrig, hvor mangelsituationer og ågerpriser førte til Gullach-baroner for dem der spekulerede i varemanglen og knaphed for helt almindelige mennesker, der var nødt til købe maden.

Du kan se nogle af arkivets fotografier fra 1940 til 1945. Læg mærke til udviklingen på de fem år. Blandt de mange billeder er der også fotos af de mangelsituationer, der opstod.

Tre typer

  • Der var dem, som hamstrede. De tænkte ikke på andre end sig selv.
  • Dem som solgte hamstede varer videre med en stor fortjeneste. De blev rige på andres bekostning og andres sundhed.
  • Desuden var der der dem, som handlede ligesom de altid havde gjort. De tænkte på andre, på samfundet som en helhed - ikke kun på sig selv - og på den svære situation som landet stod i.

Paralleller til i dag

Også i dag er der god brug for samfundssind. Så tænk på hinanden, så de svageste, de ældre og andre, der ikke har mulighed for at købe stort ind også kan få de nødvendige varer. Det er også en del af at passe på hinanden og vise, at vi i Danmark stadig godt kan tænke på andre.