Rent vand og sanitet: Sammen om FN's Verdensmål i Tårnby

Det bliver helt van(d)vittigt, når vi i oktober måned sætter fokus på verdensmål 6

Tips til at spare på vandregningen, litteraturen i naturen ved Kastrup Strandpark, erindringscafé om rent drikkevand og varme bade samt Tårnby Dox med visningen af filmen "Aqaurella". Der er god mulighed for at blive klogere på det livsvigtige vand i oktobers arrangementer på biblioteket. 

Rent vand til alle

Ambitionen med verdensmål 6 er at give alle mennesker adgang til rent drikkevand samt ordentlige forhold for sanitet og hygiejne. Vand hentet direkte fra søer og floder kan være beskidt og sygdomsfremkaldende, ligesom dårlige toiletforhold er med til at sprede sygdomme. Rent vand er dermed en vigtig forudsætning for sundhed og hænger sammen med verdensmål 3: Sundhed og trivsel.

Dansk vandstress

Vandmangel påvirker mere end 40 procent af verdens befolkning - og tallet forventes at stige på grund af global opvarmning og klimaændringer.

I Danmark har vi generelt adgang til rent drikkevand og ordentlige forhold, når det gælder sanitet og kloakering. Men mange husker nok, hvordan Danmark i juni i år var ramt af tørke, og at danskerne fik besked på at spare på vandet direkte fra de pressede vandselskaber.

Flere og længere tørkeperioder kan føre til "vandstress". Det betyder, at mængden af vand, der anvendes i et land, overstiger mængden af vandressourcer. Altså tømmes grundvandsmagasinerne hurtigere, end de kan blive genopbygget. 

Det rene vand i Tårnby

På lokalt plan er det Tårnby Forsyning, der leverer vand til det meste af kommunen. Vi har derfor inviteret direktør Raymond Skaarup på besøg på biblioteket for blandt andet at fortælle om, hvad forsyningen gør for at sikre kvaliteten af vores vand i hanerne. 

Kilder: 

verdensmålene.dk

globalnyt.dk

Lån en bog:

Dansk