Klaustrofobisk mesterværk

26.06.19
”Tjenerindens fortælling” beskriver et fundamentalistisk fremtidssamfund baseret på en snæver, bogstavelig læsning af Biblen, hvor kvinder har mistet alle rettigheder og udelukkende indgår funktionelt i et patriarkalsk system

Jeg elsker at læse, inden jeg skal sove. Hver aften glæder jeg mig til at putte mig under dynen med den bog, jeg nu er i gang med og blive opslugt af dens univers, indtil jeg er så træt, at bogstaverne flyder sammen for mit blik, og jeg glider fra bogens univers over i drømmens univers. For nylig oplevede jeg dog en periode, hvor sengen ikke trak lige så meget om aftenen, som den plejede, og jeg følte mig mere hjemløs og ikke så tryg i den. I den periode var det ”Tjenerindens fortælling”, der lå på mit natbord. Margaret Atwoods dystopiske roman fra 1985, der danner forlæg for HBO serien ”The Handmaid’s Tale”, som havde premiere for et par år siden.

Romanens hovedperson er tjenerinden Offred, hvis eneste eksistensberettigelse er at hun, modsat mange andre kvinder, stadig er fertil og dermed i stand til at føre menneskeslægten videre. Hun lever i et slavelignende forhold i huset hos sin ”kommandant” og hans hustru, udelukkende med det formål at blive gravid, fordi hustruen ikke kan blive det. Hun er frataget al identitet, også sit oprindelige navn, som vi aldrig får at vide. Navnet Offred er dannet af præpositionen ”of” og navnet på hendes ”kommandant” Fred, og hun har det kun så længe, hun tilhører ham.

Gennem Offred oplever man som læser den totale overvågning, underkastelse og udslettelse af personlig identitet. Det er angstprovokerende og ikke mindst dybt klaustrofobisk at komme under huden på et menneske, hvis bevægelsesfrihed er så indskrænket. Forfatteren forstår på fænomenal vis at formidle følelsen af ufrihed, så den kan mærkes helt fysisk, og det er ubehageligt, men også nødvendigt, at blive mindet om, at frihed ikke er en naturgiven ting. Det er noget vi giver hinanden i det samfund, vi vælger at indrette. Derfor er jeg nok nødt til at blive ved med også at læse foruroligende bøger, der kan risikere at forstyrre mig i min trygge rede og give mig dystre drømme. ”Tjenerindens fortælling” er et mesterværk, stadig højaktuel og blev også genudgivet i forbindelse med HBO serien i 2017. Til efteråret udkommer den længe ventede efterfølger med den engelske titel ”The Testament”.

Af Laura Michelsen, Tårnby Kommunebiblioteker

Materialer