Verdenskendte klassikere på forbudslisten

07.03.24
Historisk set har mange bøger været forbudt på et eller andet tidspunkt. Litteratur er blevet brændt, censureret og gemt væk i hemmelige rum under vores huse. I dag er antallet af forbudte bøger blevet færre - skulle man da tro.

I Florida, USA er næsten 6000 titler blevet forbudt i skolerne og endnu flere forsøgt forbudt. Det er forældre og skolebestyrelser, der bedømmer de mange bøger til at være for volsomme og decideret skadelige for børn - det gælder alt fra bøger med LGBTQ- til racistisk indhold. 

Den danske censur

Vi har i Danmark og Norden selv haft debatten om racistisk indhold i gamle klassikere - især i børnelitteratur som Pippi Langstrømpe, hvis far gladeligt kaldes for "Negerkongen" i én af fortællingerne. Dette er i dag ændret til "Sydhavskongen". 

Litteratur, der får os til at tænke

I Danmark har vi næsten en kollektiv fobi for ordet "censur". Vi bryder os ikke om, at der bliver taget beslutninger på vores vegne, vi kan ikke lide, at tingene ændrer sig, og bestemt heller ikke, at vores barndomsbøger kommer til at fremstå småracistiske set med moderne øjne. 

Det er et privilegie at kunne tænke selv. Så snart et litterært værk bedømmes som skadeligt, risikerer vi at reducere værkets mangefacetterede indhold, samtidig med at vi fratager barnet dets privilegie til at undre sig og stille spørgsmål. 

Verdenskendte klassikere på forbudslisten

Jeg har herunder udvalgt en række litterære værker, hvoraf de fleste er at finde både på Floridas forbudsliste og samtidig på listen over verdenskendte klassikere. Der optræder også et par nyere ungdomsbøger, der på en eller anden måde sparker til det amerikanske system, og hvis forbud måske består i, at der er en ubehagelig sandhed om samfundet gemt et sted i dem. 

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Materialer