Mål 8 - foto af udstilling

Anstændige jobs og økonomisk vækst: Sammen om FN’s Verdensmål i Tårnby

01.02.24
Hvad er inde og ude i et arbejdsliv anno 2024? I februar sætter vi fokus på verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst.

Mange millioner mennesker verden over lever stadig i ekstrem fattigdom. De skal have mulighed for at arbejde sig ud af fattigdommen i anstændige jobs med ordentlige forhold og rettigheder. Og det hænger tæt sammen med økonomisk vækst. Derfor sigter FN mod, at lande med ekstrem fattigdom skal vækste syv procent om året – og samtidig skal der være fokus på arbejdstagerrettigheder.

Men økonomisk vækst garanterer ikke, at et lands befolkning kommer ud af fattigdom. Det er i hvert fald vigtigt også at have øje for verdensmål 10 om mindre ulighed i denne sammenhæng. Stiger uligheden sammen med den økonomiske vækst, kan man risikere, at landets øgede rigdom ender hos en elite.

Selvom den økonomiske vækst er vigtig for at hjælpe mennesker ud af ekstrem fattigdom, skal væksten helst ikke ske på bekostning af miljø og klima. Med verdensmålene arbejder vi også for at bremse global opvarmning og biodiversitetskrisen, som ikke kan holde til det globale forbrug, verden har i dag. Et forbrug, som verdens rigeste lande - inklusiv Danmark - bærer et stort ansvar for. 

Dansk debat om arbejdsliv

I Danmark er der generelt gode forhold på arbejdspladser sammenlignet med mange andre steder i verden. Men det betyder ikke, at vi ikke kan debattere vores arbejdsforhold.

Her på biblioteket har bogen ”Ærø Manifestet” af Maj My Humaidan haft mange reserveringer siden den udkom i foråret 2023. Bogen handler om at tage familien i hånden og træde ud af hamsterhjulet. Og den taler direkte ind i debatter om flere stresssygemeldinger, pressede børnefamilier og et arbejdsliv, der dukker op på telefonen, når du har fri.

På den anden side af debatten kan man eksempelvis finde Kaare Dybvad Bek, socialdemokratisk folketingsmedlem og minister. I slutningen af 2023 udgav han bogen ”Arbejdets land”, hvor han kritiserer dem, der ”tager ud for at realisere deres bucket list, går på deltid for at mærke efter, flytter til Ærø for at leve et helt andet liv.” Bogen fik meget medieomtale og blev debatteret heftigt.

Inde eller ude?

Debatten om det danske arbejdsliv er udgangspunktet for vores verdensmålsudstilling i Rotunden på Hovedbiblioteket. Her kan du selv bidrage med dit synspunkt om det gode arbejdsliv i 2024. Hvad er inde, og hvad er ude, hvis du kunne bestemme over det danske arbejdsliv?

Bøger om arbejdsliv og økonomi

Nedenfor har vi udvalgt bøger med en masse gode råd og interessante perspektiver på "det gode arbejdsliv" og de udfordringer, mange møder på arbejdspladsen. 

Og hvis du overvejer at kaste dig over aktier og investering for at styrke din privatøkonomi, har vi i en anden artikel udvalgt bøger, der kan gøre dig klogere på netop det, som du kan læse her

Materialer