Udstilling om bæredygtige ferietips

Sommer med verdensmålene

15.06.23
Tips til at gøre sommerferien mere bæredygtig

Sæsonen for sommerferie er lige om hjørnet! Derfor har vi dedikeret vores verdensmålsudstilling i Rotunden til gode tips til at skrue op for bæredygtigheden, når vi holder ferie.

For mange er ferien en god anledning til at rejse ud. At komme væk fra hverdagens trummerum og praktiske gøremål i hjemmet giver plads til nye oplevelser, samvær og ro. Og det kan man lige så godt finde i et sommerhus i Danmark som på en græsk ø.

Men det er nok en utopi at vi alle sammen udelukkende holder ferie i det danske sommerland – og vi kan heller ikke lukke øjnene for, at det også giver en masse udsyn, kulturel udveksling og perspektiv at komme lidt væk fra andedammen.

Derfor har vi samlet nogle gode tips til at tænke over bæredygtighed på din ferie – både inden for og uden for landets grænser.

Verdensmål 13: Tænk over destination og transport

Klimaindsats. Verdensmål 13 handler kort sagt om at bremse klimaforandringerne og reducere udslip af CO2.

Ved at vælge en destination tættere på minimerer du transport og dermed også CO2-udslip. Generelt er fly og krydstogsrejser de tungeste transport- og ferieformer, når det gælder aftrykket på miljø og klima. Derfor kan du overveje at vælge tog eller bus – eller at køre i bil til en destination i Danmark eller et af vores nabolande.

Vil du gerne længere væk, kan du vælge at holde én længere ferie frem for flere korte, og du kan tænke over transporten, mens du er afsted. Drop for eksempel taxa-turen og brug det offentlige, lej en cykel eller bevæg dig rundt på gåben.

Verdensmål 12: Køb kulturelle oplevelser

Tænk over dit forbrug på ferien med verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. Når vi er ude at rejse, vil vi typisk gerne have en masse oplevelser med hjem i kufferten. Og det er en mere bæredygtig måde at forbruge på end at købe materieller goder.

Så det er bare om at lægge pengene hos lokale restauranter, tage på museum eller få en massage. Kultur og services har mindre CO2-udledning end shopping af varer.

Verdensmål 11: Støt den lokale økonomi

Når vi rejser, kan vi også tænke over at bidrage til verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Støt den lokale økonomi ved at tænke over, hvad du køber, hvor du spiser, og hvor du bor.

Der kan også være en klimagevinst at hente ved at nyde den lokale madkultur og vælge egnsretter, plantebaseret og spise efter sæsonen. Især om sommeren er der en masse friskt og lækkert lokaldyrket frugt og grønt rundt omkring på de populære europæiske destinationer.

Dit bedste bæredygtige råd

Husk også at se vores udstilling i Rotunden, når du besøger biblioteket hen over sommeren. Som en del af udstillingen kan du skrive dit eget råd til en mere bæredygtig ferie, så vi alle kan blive inspirerede til at holde sommerferie med verdensmålene!

 

Kilder:

Concito: Sådan kan du tage hensyn til klimaet på din ferie 

Forbrugerrådet Tænk: En mere bæredygtig ferie? Sådan gør du

Materialer